Yksilöiden ja ryhmien johtaminen 30.10.
Henkilöstöresurssien johtaminen, tietojohtaminen 2.11.
Organisaatio koostuu erilaisista yksilöistä ja ryhmistä, joiden toiminnalla on suuri merkitys organisaation menestymiselle. Johtaminen voidaan määritellä vuorovaikutusprosessiksi, jonka avulla yksilöt ja työryhmät saadaan toimimaan siten, että organisaation asettamat tavoitteet saavutetaan. Työskentely erilaisissa ja muuttuvissa ryhmissä on olennainen osa tätä päivää niin opiskelu- kuin työelämässäkin.
Parhaimmillaan johtaminen on ihmisten onnistumisten organisointia ja heidän parhaiden puoliensa esille saamista ja hyödyntämistä niin yksilöinä kuin ryhmässäkin. Esimiesosaaminen on hyvää ja vastuullista henkilöstöjohtamista, jossa osataan toimia sekä yksilöiden että ryhmien kanssa.
Ihmisten erilaisuus tekee kuitenkin johtamisesta haastavaa. Organisaatioissa on erilaista osaamista ja erilaisia toimintatyylejä. Johtajan tehtävänä on huomioida ryhmässä oleva erilaisuus ja saattaa kaikki ponnistelemaan yhdessä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Kun johtaja haluaa nähdä ryhmässä olevan potentiaalin siinä olevan erilaisuuden kautta, sen paremman lopputuloksen hän saa. Ryhmän potentiaali tulee paremmin käyttöön, kun hyväksytään ja huomioidaan ihmisten erilaisuus. Jos ajatellaan, että johtaja johtaa vain yhdellä tavalla ja hän saa sitä kautta käyttöönsä vain yhdenlaisen osaamisen, niin kuinka paljon organisaation osaaminen kaventuu? Mielestäni samankaltaisuus ohjaa/rajaa valintoja ja tällöin työryhmän monipuolisuus jää kokonaan hyödyntämättä.
Nykyaikaisessa johtamikäsityksessä huomioidaan sekä ihmisten rationaalinen ajattelu että tunteiden vaikutus toiminnan suuntaamisessa. Motivoituakseen ihmiset tarvitsevat järkeviltä tuntuvia tavoitteita ja päämääriä. Samaan aikaan he haluavat myös tuntea, että heidän osaamistaan ja työpanostaan arvostetaan niin yksilönä kuin ryhmässäkin. Olennaista on myös uuden oppimisen mahdollistaminen. Reija Huttunen kertoi luennoilla, että Pohjois-Savon Pelastuslaitoksen henkilöstöjohtamisen tavoitteena on motivoitunut, työstään innostunut, osaava henkilöstö sekä hyvä esimiestyö.
Oikeiden henkilöiden valinta ja heidän sitouttamisensa organisaatioon on tärkeää. Organisaation tulevaisuuden menestys riippuu paljon henkilöstön osaamisesta, osaamisen hyödyntämisestä ja kehittämisestä sekä kyvykkyydestä hankkia lisää uutta osaamista. Organisaatiot menestyvät osaavien ihmisten ja uusien innovaatioiden avulla.
Osaaminen on liiketoiminnan menestystekijä. On arvioitava, minkälaista osaamista tarvitaan ja laadittava siltä pohjalta kehityssuunnitelmia tarvittavien uusien tapojen ja taitojen päivittämiseksi. Osaamisen kehittäminen on mahdollisuus muuttaa toimintaa ja asenteita sekä omaksua uusia näkökulmia ja ajattelutapoja.
Tänä päivänä organisaatioiden on siis kehityttävä ja uudistuttava pärjätäkseen. Tämä tarkoittaa koko henkilöstön osaamisen ja toimintatapojen jatkuvaa kehittämistä. Oppivassa organisaatiossa ihmisillä on mahdollisuus kehittyä ja saavuttaa haluamiaan tuloksia. Oppiva organisaatio tunnistaa muutoksia, osaa hyödyntää tietoja ja osaa muuttaa omia menestystekijöitään siten, että menestyminen on mahdollista myös muutosten myötä. Oppivassa organisaatiossa rohkaistaan ja arvostetaan ihmisten välistä avoimuutta, käytetään ongelmatilanteissa erilaisia lähestymistapoja, järjestetään ihmisille mahdollisuus osallistua ja luodaan sellaisia rakenteita ja prosesseja, jotka sallivat samanaikaisesti kyseenalaistamisen ja hyvien käytäntöjen vahvistamisen.
Oppivassa organisaatiossa oppimista tapahtuu kolmella tasolla: organisaatiotasolla, tiimitasolla ja yksilötasolla. Osaamisen johtamisen ja kehittämisen tulee kuitenkin noudattaa kaikilla tasoilla yhteistä strategian mukaista suuntaa. Johtamisen näkökulmasta haasteellisin osuus liittynee yksilöihin organisaation eri tasoilla: miten he suhtautuvat oppimiseen ja miten he oppivat, sekä miten he jakavat osaamistaan muille, että yksilön osaamispääomasta tulee organisaation osaamispääomaa. Myös organisaation ilmapiiristä, vuorovaikutuksesta, rakenteista tai teknologiasta johtuvat syyt voivat hankaloittaa oppimista.
Todelliset muutokset tapahtuvat kuitenkin ihmisten kautta. Johtamisen yksi osa onkin tukea ja haastaa ihmisiä toimimaan vastuullisesti, kehittämään ja innovoimaan työtään perustehtävänsä ja organisaation strategian suuntaisesti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti