Innovaatioprosessi on yksi yrityksen tärkeimmistä tehtävistä. Sitä tulee johtaa ja sen johtaminen kuuluu koko yritykselle. innovaatiojohtamisessa tulee tunnistaa pienten parannusten tie, radikaalien innovaatioiden ja palveluinnovaatioiden erityispiirteet sekä avoimen innovaation erilaisten ilmenemismuotojen tuomat mahdollisuudet. innovaatiojohtamista voidaankin verrata tuotekehitykseen, ilman uusia innovaatioita ei yritys pysty kehittymään. kovassa kilpailussa on tärkeää pystyä uudistumaan eikä pelkäämään muutosta.
Innovaatiojohtaminen ei ole ainoastaan ideasta innovaatioksi-prosessinjohtamista. Se käsitää mm. ihmisten-, resurssien-, rahoituksen-, verkoston- sekä strategian johtamista. Innovaatio johtaminen ei siis tarkoita pelkästään palvelun tai tuotteen kehityksen johtamista vaan koskee käytännössä koko yrityksen toiminnan johtamista. Mielestäni innovaatiojohtaminen kiteytyy hyvin sanontaan ”kuinka tämän voisi tehdä paremmin?”. Innovaatiojohtamisella voidaan saada yritys toimimaan tehokkaammin ja tuottoisammin.
Innovaatiojohtaminen on muutoksen johtamista. Luennolla muutos jaoteltiin sen perusteella minkälaisia muutoksen kohde ja luonne ovat. Onko kohde yksi vai useita toimijoita ja onko muutoksen luonne ennalta määrätty vai ei. Muutostyypeistä luennolla esiteltiin mm. suunniteltu ja prosessuaalinen muutos. Suunniteltu muutos teoriana on mielestäni varsin karrikoitu. Sen mukaan muutos voidaan suunnitella ja toteuttaa rationaalisella tavalla, muutos on ulkoisten tekijöiden aikaan saamaa ja täytyy sopeutua ja selviytyä. En usko että tällainen ajattelu tapa toimii täysin, koska muutos ei lähes koskaan tapahdu ennustetusti. Mielestäni hyvin konservatiivinen lähestymistapa suhtautua muutokseen. Prosessuaalisen muutoksen teorian mukaan taas muutos on multilineaarinen ja muuttuva, suunta ei välttämättä ole määränpää. Muutos sattuu ja se on hyväksyttävä.
Luennoitsija oli koonnut luennon loppuun listan näkökulmista innovaatiojohtamiseen. Niistä jäi hyvin mieleeni päällimmäisenä näkökulma ongelma- ratkaisu keskeisyyden ajatus. Kuinka ongelmiin ja ajatuksiin suhtaudutaan yhteisössä. Korostetaanko ongelmia vai halutaanko toimintaa kehittää, karrikoidusti: nähdäänkö lasi puoliksi tyhjänä vai puoliksi täynnä. Toki kysymys on yksilön asenteesta, mutta mielestäni on johdon tehtävä ylläpitää positiivista ilmapiiriä jossa ongelmat halutaan ratkaista ja halutaan kehittyä, tästä mielestäni innovaatiojohtamisessa on kyse.
Luennolla oli vierailevana luennoitsijana Talentree konsultointiyrityksestä kertomassa työstään yritysvalmentajana, coachina. Coach eli valmentaja toimii motivoijana ja koittaa saada yrityksen puhaltamaan yhteen hiileen. Hänen mukaansa monissa yrityksissä on johdossa henkilöitä, jotka eivät sovi johtajiksi kyvyiltään tai taidoiltaan. Coachingin avulla nämäkin johtajat voivat saada laajennettua omia näkemyksiään ja näin saada yrityksen toimimaan paremmin ja tehokkaammin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti