Johtaminen ja organisointi on läsnä jokaisen elämässä. Ensimmäisenä mieleen tulee luonnollisesti työpaikka ja koulu, mutta myös esimerkiksi erilaisissa valtion/kunnan ylläpitämissä tietorekistereissä ja harrastuksissa olemme jatkuvasti johtamisen sekä organisoinnin kohteina.
Johtaminen on sekä prosessi että väline, jonka avulla pyritään saavuttamaan organisaatiolle asetetut tavoitteet. Se sisältää erilaisia toimintoja sekä suhteiden hallintaa. Johtaminen on tulevaisuuteen suuntautunutta. Johtamisessa sensemaking eli tulkitseminen on keskeistä, koska johtamisella pyritään saavuttamaan koko organisaation sisäinen yhteinen ymmärrys, jonka avulla tavotteiden saavuttaminen onnistuu. Koska johtamista tarvistevia kohteita on useita erilaisia, on johtamistakin erilaista. Puhutaankin erilaisista johtamisopeista, joihin tutustumme kurssin edetessä. Johtaminen tapahtuu usein eri tasoilla (ylin johto, keskijohto, suoritustason johto) ja johtamisen kenttä voidaan jakaa kahteen osaan - johtaminen (management), jolla tarkoitetaan lyhyesti asioiden johtamista sekä johtajuus (leadership), jolla tarkoitetaan ihmisten johtamista.
Johtaminen tapahtuu organisaatioissa, esimerkiksi yrityksissä, erilaisissa julkishallinnon sekä kolmannen sektorin organisaatioissa. Organisaatiolla on aina jokin päätehtävä; taloudellinen tuotanto (esim. yritykset), poliittiset tavoitteet (esim. puolueet), integroiva tehtävä (esim. uskonnolliset organisaatiot) tai yhteiskuntaa ylläpitävä tehtävä (esim. yliopisto) (Parsons (1902-1979)). Organisaatioille kehittyy identiteetti kuten yksilöillekin. Tästä syystä organisaation identiteetti on keskeinen käsite, koska se luo mielikuvia niin organisaatiosta itsestään kuin siihen kuuluvista yksilöistäkin. Identiteetin avulla organisaatio erottuu muista organisaatioista ja pystyy esimerkiksi kertomaan sille keskeisistä asioista. Identiteetistä onkin muodostunut hyvin tärkeä osa-alue markkinoinnissa, esimerkiksi yritysten brändäämisessä. Myös rationaalisuus on hyvin tärkeää, koska organisaatio vaatii toimiakseen rationaalista johtamista, työnjakoa jne. Itse organisaation on siis oltava rationaalinen. Huomasin, että kauppatieteissä organisaation käsite on lähes identtinen sosiaalitieteiden ryhmän käsitteen kanssa.
Kuten aiemmin todettiin, johtamista on olemassa erilaista ja ne kaikki pohjautuvat erilaisiin johtamisteorioihin. Tieteellisen liikkenjohdon voidaan katsoa alkaneen 1900-luvun alussa Frederick Winslow Taylorin toimesta. Taylor loi johtamiselle neljä periaatetta; suoritusstandardien luomisen työlle, työntekijöiden tieteellisen valinnan ja kouluttamisen, standardisoinnin ja valinnan yhdistämisen sekä johdon ja työntekijöiden tehtävien erillistämisen sekä yhteistyön. Näiden periaatteiden pohjalta esimerkiksi teollisuutta alettiin tehostaa. Henry Fayolin tekemä työ sekä tutkimus 1900-luvun alkupuolella on puolestaan vaikuttanut vahvasti hallinnollisen koulukunnan syntyyn ja johtamistaitojen kehittämiseen. Ihmissuhdekoulukunta (esim. Elton Mayo) puolestaan korosti ryhmän ja yhteisöllisyyden merkitystä toimivan organisaation toiminnassa. Tämän koulukunnan mukaan johtajan tehtävä on siis ylläpitää ja kehittää ihmissuhteita ja vuorovaikutusta eri tavoin. Vielä nykyisinkin kehitellään uusia johtamisoppeja, ja niihin liittyvät markkinat käyvätkin melkoisen kuumina, mutta niiden pohja löytyy poikkeuksetta näistä varhaisista opeista.
Ei ole vaikea tajuta, että johtamistyö on hyvin haasteellista. Opintojen merkitys on hyvin suuri ja niiden ympärille onkin kasvanut hurja bisnes. Työn kentän jatkuva muutos sekä esimerkiksi yrityksiin vaikuttava globalisoituminen saa aikaan sen, että myös johtaminen muuntautuu jatkuvasti ja sen tarvitseekin muuttua pysyäkseen ns. aallonharjalla. Huono johtaminen kun johtaa organisaation epäonnistumiseen.
Tällä luentokerralla opimme johtamisen ja organisaation käsitteiden merkityksen perusteellisesti ja sen kuinka ne ovat omia kokonaisuuksiaan, mutta liittyvät vahvasti toisiinsa ja toimivat toistensa avulla. Luento sai myös tajuamaan toimivan ja oikeanlaisen johtamistyön merkityksen. Suomen Tenava päiväkodit Oy:n keittiöiden päällikön Sari Niemisen vierailu oli virkistävä, koska se auttoi tajuamaan kuinka laaja-alaista toimintaa johtaminen voi olla. Aiemmin opittua täydentämään oli mielenkiintoista oppia, mitä johtamisen puolella tapahtui teollistumisen aikoihin.